A Proposal for Oslo’s First Möbius Museum of Design Floating in Space

Museum of Design by Kritika Saini

Conceived as a continuous never ending infinite Möbius loop, this proposal represents the concept of time where the visitor inculcates a feeling of “floating” in space.


The Möbius form has been placed strategically on the centre of the site in such a way that it produces a minimal footprint of the building. The building blends perfectly into the contoured topography of the site and extends till the waterfront.

Picture Courtesy: Kritika Saini

The building blends perfectly into the contoured topography of the site and extends till the waterfront. This topology provides a panoramic view of the Bygdøy island and creates an experience of being in proximity with nature, preserving the natural beauty and the fauna and flora of the island.

Picture Courtesy: Kritika Saini

A timeless crystalline façade inspired by ripples found in spacetime creates an eye-catching reflection of the surroundings, encouraging the passers-by to stop and gaze at the exterior.

Picture Courtesy: Kritika Saini

This “eye popping”  Möbius skin is a parametrically designed metal facade, made up of grey metallic panels and the voids in between the skin are filled with ETFE panels giving it a snowy effect on the building.

Picture Courtesy: Kritika Saini

Therefore, together, the museum structure, urban forest and connecting waterfront plazas form an ensemble, a new landmark and let you immerse into the futuristic world of Bygdøy island.


Project: Museum of Design

Location: Oslo, Norway

Competition Entry for SWITCH

Proposal by: Kritika Saini


The project won the third prize in the competion.


51 views

Blog