Loop Design Studio Creates an Experimental Paradox in the Brutalist Context of Chandigarh

‘Tulum’ Jungle Rooftop Restaurant by Loop Design Studio

Tulum Jungle Rooftop is an experimental paradox in the brutalist context of Chandigarh. Design by Loop Design Studio is a rooftop restaurant that offers panoramic views of the city skyline.

Drawing its inspiration from the Mexican getaway destination by the same name, Tulum is curated as a superfluous, green, and vernacular oasis. The design reflects a natural and earthy undertone that comes together in a systematic fashion using natural stone, bamboo, terrazzo, wood, cane, plaster, and greens.


The story starts unfolding from the entrance atrium adorned by bamboo wainscotting and ethnic abstract ornamentation. A shower of cane light fixtures from the ceiling creates a surreal vibe as one moves closer to the restaurant. The entrance axis is a sensory and experiential bliss that comprises a water cascade and a bamboo arched passage that frames and encompasses the view.

The narrow bamboo gateway opens up into a cozy and dynamic seating area. The dreamy setup consists of freestanding cane umbrella structures supported on actual tree trunks that create a semi-permeable superstructure above. The envelope is an architectural and aesthetic injection to the space and fulfills its function as a shading device to cut down the sun.

The curvilinear walls warp the rigidity and create a free-flowing volume where surfaces transform themselves into niches and benches. The corner radiates its own energy yet comes together in a fluid fashion with the rest of the space. Tulum is an ode to nature and the vernacular with an aim to create a different eating experience for the people of the city.


Project: ‘Tulum’ Jungle Rooftop Restaurant

Location: Chandigarh

Design House: Loop Design Studio

Lead Architects: Ar. Suvrita Bhardwaj, Ar. Nikhil Pratap Singh

Photography: Purnesh Dev Nikhanj


Gallery:


35 views

Blog