Know More

© 2020 by The Design Collective 

 All content has been collected and posted in good faith with due consent of the producer for informative purpose only. We do not copy, replicate, share or sell the information with any third party. We do not take responsibility for the reliability or accuracy of the posted information. 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

A house made of solid concrete that takes you in the trance of a new cultured zone of architecture

Casa Hypotenuse is a residential dwelling in the middle of the busy Gurgaon Metropolis. Just like any other building , this 20 year old structure initiated a design investigation and led to an intense structural stability exercise in order to provide an aesthetic make over.

Picture courtesy: Renesa Architects

The south facing facade provides a big opportunity to play with the harsh sun throughout the day and adds to the different scale , angle and space frame of this massing to create an architectural spectacle on the Gurugram cityscape.

Picture courtesy: Renesa Architects

The Hypotenuse is the shortest path between two faces of an entity which happens to be the two open elevations at the site. Thus, the slanted hypotenuse forms the elongated framework around the two open faced facade story of this house made of solid concrete and steel and emphasizes on the use of proper utilization of dilapidated structural massing through the use of the new louvered facade layering hung to the old available mass. The idea of equating both the open south and east elevations results in a 1:1 elevation design sharing principle and tries to communicate a design harmony to the viewers passing through.

Picture courtesy: Renesa Architects

The transformation of this old house into an airy and lit habitable residential unit becomes a meticulously surgical act of inserting technically expressive, delicate and lightweight implants play of steel and concrete. The camouflage of the old and new re-creates a path of adaptive reuse , retaining the structural entities and only architecturally strengthening parts that were worn out or to accommodate the new. The idea is to make both the parts- the old and new play their honest roles to create an architectural craft out of the mundane gurugram skyline.

The challenge with adaptive reuse is to keep history alive while evolving a today that is contemporary , comfortable and poetic.
Picture courtesy: Renesa Architects

A design journey of overlaying a different design soul over an existing solid framework can result in some exciting design harmonies. This journey detaches itself from its true culture and coordinates and fits into a new cultured zone of architecture through the play of volumes, materials , scales and spaces.


Project: Casa Hypotenuse

Location: Gurugram, Haryana

Firm: Renesa Architects


Design Team:

Sanjay Arora - Founder| Principal Architect Sanchit Arora - Studio Head Architect| Concept Design Head/Sketches/Graphics Vandana Arora - Interior Designer| Decor Head Virender Singh- Studio Technical Head

Akarsh Varma - Architect Jagdish Bangari - Architecture Intern / Graphics Aayush Misra - Architecture Intern Tanushi Goyal - Architecture Intern

Navdisha Kukreja - Interior Designer Intern


Contractor: Kamal Chaddha Lighting Consultants: White Lighting Solutions

Photographer:Niveditaa Gupta

Website: www.studiorenesa.com

Instagram: www.instagram.com/renesa.architects


Gallery :