A Living Playground

Updated: May 15

A project that is encompassed by a site consisting of a living space which is adjacent to a balcony.


The space blends into a surrounding of lush green vegetation, that was originally going to be converted into one large bedroom. While the original idea wasn't bad, it would have restricted all the natural light for the rest of the floor. Thus it was inevitable for that idea to segregate itself into various spatial functions, resulting in an entity that is free-flowing by eliminating the use of any walls and in turn, maximizing use of space.

Picture courtesy : Design Experiment

The entire space is zoned into - the parents lounge, bed, play zone, study and the bathroom.

The parents lounge is a small seating besides the large windows next to a small kitchenette, that allows for some morning coffee in the bright open spaces amongst the greenery. The new room preserves the privacy of a bedroom, while allowing for a free and open space by elevating the bed above the eye level. The space that would usually have been occupied by the bed now has a small reading nook flowing into a play area.

Picture courtesy : Design Experiment

The play area is the common space between the parents and the child, intended to be spent as a bonding zone, it unifies the entire space by creating a bridge between the parents area and the child's area. The net serves as another layer for Dharma to explore and make use of.

Picture courtesy : Design Experiment

The only space that needed to be closed down completely was the wash and dressing room and so we have a separate block that houses the bathroom and the dressing. The bathroom being an all dark concrete finished space forming a bathtub into the structure itself.

Picture courtesy : RSP India & Fortius Infra

The main door into the dress area is also the door of the wardrobe. So when the dressing door is closed, the wardrobe opens up.

Considering this is being an enclosed space with its own slab, all the rooms services are placed above this block.

Finally, the study is situated such that the parents can monitor without intruding, and allow for tuitions etc to happen in a semi common space.


Project: A Living Playground Location: Mahindra Hills, Secunderabad, Telangana

Studio - Design Experiment, Hyderabad

Website: http://www.designexperiment.in/

Instagram: https://www.instagram.com/designexperiment/

Photographer - Sankeerth Jonnada

Website: https://www.sankeerthjonnada.com/

Instagram: https://www.instagram.com/sankeerth.jonnada/


Know More

Connect with us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • Twitter

©2020 by The Design Collective 

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artAll our content has been collected and posted in good faith with due consent of the producer for informative purpose only. We do not copy, replicate, share or sell the information with any third party. We do not take responsibility for the reliability or accuracy of the posted information.