Know More

© 2019 by The Design Collective 

 All content has been collected and posted in good faith with due consent of the producer for informative purpose only. We do not copy, replicate, share or sell the information with any third party. We do not take responsibility for the reliability or accuracy of the posted information. 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

A Rustic And Modern Architect's Abode Without Any Walls

Updated: Jan 18

MD Apartment by Studio Saransh

MD Apartment, located centrally in Ahmedabad, is the house of a designer, designed to meet his specific requirements.


Stripping the space bare was the first stage of design. This meant removing all the partition walls, existing toilets, the kitchen and even the flooring. There was a conscious decision of making a space that was minimal and at the same time, tactile. So a majority of the materials chosen were done so based on how well they age.

Picture courtesy: Studio Saransh

On entering the apartment, the entire house is visible - the only door in the house is to the toilet, that too of fluted glass which ensures ample daylight in the north facing apartment. The living space flows into the dining area, with a floor seating dining table and an open kitchen making the house appear larger which further connects to a reading and entertainment den.

Picture courtesy: Studio Saransh

The interior takes white and grey undertones, both of which create an overarching harmony, which is then accented with highlights of wood and brass. On entering the house one experiences four different spaces demarcated by changes in material. The kitchen and the toilet undertake only grey tones, hence creating ‘niche like’ spaces inside the lighter white and grey general areas. The den is made of wood to give a cozy vibe, and the volume of this space is reduced drastically to give a sense of entering a different realm, which is further exaggerated by the need to climb a couple of steps to enter it. Finally the last space that is the sleeping area, is made much warmer with beige walls and a more playful floor in tones of blue. This gives it a very different aesthetic inside the house, giving it a personal touch.

Picture courtesy: Studio Saransh

The project is an exploration of materiality and juxtaposition of textures. The entire flooring is polished concrete with different inlays, like wood, stone, cement tiles and brass. The polished concrete is filleted onto the wall up to the sill level, to give a sense of being inside concrete rather than being on it. Different greys explored to go along with the concrete include a grey polished marble and three types of grey fabrics used in the soft furnishings. The only coloured accents used in the project in shades of indigo and turquoise, is in the ceramics, cushions or shear curtains. All the walls have a pigmented lime plaster finish which not only keeps the house cool in the hot weather of Ahmedabad, but also gives a timelessness to the space. The wood used, is reclaimed 60-80 year old Valsad Teak from the ‘Pols’ of Ahmedabad. Not only is it more sustainable, the aged wood has an inherent rich texture.

Picture courtesy: Studio Saransh

Leading away from the generic chic finished urban homes, a conscious choice was made to keep the ‘end product’ unfinished; to make the house an oasis in the middle of the city, similar to the natural ever-changing sense of space of a vernacular cottage.


Project: MD Apartment Location: Ahmedabad, Gujarat Firm: Studio Saransh

Website: http://saransharchitects.com/

Instagram: https://www.instagram.com/saransh_architects/ Design Team: Malay Doshi, Arihant Bajaj, Tejashree Karande Photo Credits: The Fishy Project

Website: http://thefishyproject.com/

Instagram: https://www.instagram.com/ishifishy/


Gallery:


9 views