An Intergenerational Housing Complex

Updated: Apr 30

Les Cours des Arts by a/LTA:

In 2013, the architects Maxime Le Trionnaire and Gwénaël Le Chapelain came to carry out this programme with a new kind of community living in mind.


Beauregard (beautiful outlook) takes its name from the vantage point on which it is located and which offers distant views between the valleys of the Ille and Vilaine rivers. To fully appreciate this, one need only climb to the top of the residential building located at the Southern tip of the triangle of the new Cours des Arts designed by the architect from Rennes, a/LTA. At such heights conducive to travel, the great landscape can be taken in from the back of this urban cockpit.

Picture courtesy: a/LTA Architects & Urbanists

To build this diverse ensemble of housing units which combines a social aspect and home buying possibilities, the project management team NEOTOA bravely rose to the challenge of creating an “intergenerational housing complex”. In 2013, the architects Maxime Le Trionnaire and Gwénaël Le Chapelain came to carry out this programme with a new kind of community living in mind.

Picture courtesy: a/LTA Architects & Urbanists

Quite a challenge, organised around a central communal courtyard, which six years later would become artists' studios and gardens as well as 119 housing units, 8 of which have “shared” spaces, between 9 and 11 sq.m. each, which really make this project stand out. Are they guest rooms, game rooms, conservatories? They are a little bit of all these things and feature bow windows about a metre deep; essentially, everything you might need to feel right at home behind these suspended windscreens.

Picture courtesy: a/LTA Architects & Urbanists

How to recreate village life or rather hamlet life, on a block carved out of the Concerted Development Area (ZAC) plans, and all the while, abiding by the plot's density and height regulations? And without closing it off too much so as to avoid the inhabitants having to say to the outside: “Here, we don't live like you do”.

Picture courtesy: a/LTA Architects & Urbanists

Following the line drawn by the hedgerow, the opening in the landscape consequently becomes the center piece of the project; the three constructions make it possible to free up space in the heart of the block. What is left to be done is to work on this “constructed empty space”. This is where the main stakes of the life of this future project lie.


Location: CDA Beauregard, Quincé (Ellipse + J. Osty), Rennes (FRANCE)

Firm: a/LTA Architects & Urbanists

Instagram: https://www.instagram.com/altaarchitectes/

Website: http://www.a-lta.fr/

Lead Architects: Maxime Le Trionnaire & Gwénaël Le Chapelain

Project Managers: Virginie Guillevic Nathalie Jeunot Alexis Biard

Location: CDA Beauregard, Quincé (Ellipse + J. Osty), Rennes (FRANCE)

Firm: a/LTA Architects & Urbanists Lead Architects: Maxime Le Trionnaire & Gwénaël Le Chapelain Project Managers: Virginie Guillevic Nathalie Jeunot Alexis Biard Alexandre Plantady Project Oversight: Alain Philippe Location: CDA Beauregard-Quincé - Rennes (35) Completion: 2018

Photography: Stephane Chalmeau

Instagram: https://www.instagram.com/schalmeau/

Website: http://www.stephanechalmeau.com/ Co-contractors: Ouest Structures + ALBDO + CDLP + Acoustibel + Origami


Programme: 119 housing units

45 subsidised housing units for sale (buildings A and B)

31 housing units for rental of which 8 associés housing units (building C)

39 housing units for sale (building D) + 4 artist’s studios/housing units (1 of which for sale) + 2 artist’s studios + communal gardens + 3 business premises + a leisure room + car park


Blog

Know More

Connect With Us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • Twitter

©2020 THE DESIGN COLLECTIVE, ALL RIGHTS RESERVED

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artThe material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of The Design Collective Magazine & Studio.