This Primary School Aims at Achieving Zero Carbon Footprint

Updated: May 15

Mwito Pre-Primary School by Creative Assemblages

This public primary school of Mwito located in Nyamasheke district, at the shores of lake Kivu in the western province of Rwanda is aimed at achieving a zero carbon footprint.

The site is a steep plot which has views over the lake and the neighboring Eastern DRC. Designers at Creative built the new pre-primary school at the north-east of the plot, right below the primary school, with striking views over the lake, the rice fields on the lower wetlands, and the further mountains of Congo.

Three stimulation rooms, one kitchen, a set of composting toilets, a multipurpose space, a network of semi-covered play areas, and an open playground area compose the pre-primary school compound.


Picture courtesy: Creative Assemblages

The design, implementation process, and running of this project aimed at a zero-carbon footprint. Creative Assemblages recycled as many materials as possible (a total of 50% of the construction materials) from the dismantling of the coffee-processing factory at the Old Rwandex in Kigali, the former flagship of the Rwanda Trading Company, who funded the school construction. Recycled materials include all the metal structure, openings, and some of the metal in the furniture; the plywood used in fixed and moveable furniture; and the tiles used at the composting toilets.


Picture courtesy: Creative Assemblages

The rest of the materials (sand, gravel, fired bricks) were produced in the surrounding communities of Kamembe and Nyamasheke, with only the cement and metal sheeting coming from Kigali. The design reduces the use of cement radically, which is only found on floors and the brick masonry; the earth works (soil retention and water management) use local knowledge on terracing and use of indigenous plants and a fired brick underground dome as water harvesting.


Picture courtesy: Creative Assemblages

The double composting pit toilets use worms to produce compost that is used to grow food for the school’s feeding program in the Kitchen gardens placed in the edges of the plot, reducing the use of water and land. The pre-primary school is off-grid maximizing natural lighting and ventilation for comfort of pupils and caregivers and to enhance stimulation and concentration. A longitudinal skylight facing south provides ideal zenith indirect light, which added to the big windows allow for adequate lumens on table surface.


Picture courtesy: Creative Assemblages

In terms of design and construction process and community engagement, prior to the construction of the building, we held meetings with local and school leaders, coffee growers, teachers and parents, and Rwanda Trading Company management and workers in the area. Parents and coffee growers were hired in the construction of the school providing them with added skills and income generation. In spite of a continuous effort some religious and district leaders felt left out and put barriers later on, in the acquisition of construction permits and opposed some of the technical solutions.

The playground equipment was designed for durability, stimulation of different physical, cognitive, and socio-emotional development, while having a fun time. Made out of recycled and local materials, only the climbing holds were imported due to lack of secure holds produced in the region.


Picture courtesy: Creative Assemblages

All of the semi covered areas with outdoors blackboards and a demonstration kitchen are designed to engage the parents and the larger community after school hours, with potential to host community meetings as well as parental education and nutrition sessions.


Project name: Mwito Pre-Primary School

Firm: Creative Assemblages

Instagram: https://www.instagram.com/creativeassemblages/

Website: https://www.creativeassemblages.com/

Project location: Karusimbi Cell, Bushenge Sector, Nyamasheke District, Western Province, Rwanda

Design Team: Nerea Amorós Elorduy and Bruce Engel

Photo credits: Sophia Miclekson, Joan Amoró Elorduy



Blog

Know More

Connect With Us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • Twitter

©2020 THE DESIGN COLLECTIVE, ALL RIGHTS RESERVED

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artThe material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of The Design Collective Magazine & Studio.