This House in Coimbatore Serves as a Perfect Example of Contextual Architecture

Treehouse by PG Associates

Located within the scenic town of Coimbatore, Tamil Nadu, this house serves as a conjunction and response to its immediate surroundings and conditions.


An old mango tree at the center of the site proved to be a decisive factor for the conceptualization and design of the new house. In a careful move to preserve the mango tree along with the existing structure, a simple plan that combined various ideas into one singularity has been devised; nature and manmade, former and newborn.

Picture Courtesy: PG Associates

It also comprehends the diverse programmatic concerns of its inhabitants; formal and informal, transparency and privacy, individual and collective. The layout of the house is conditioned by the centrally located tree encompassed by a garden space that splits the site into two halves. The double-height space has a pergola roofing which allows for radiant summer light to flow through it.


The two halves of the house are connected by a bridge on the first floor which also provides for picturesque views. While from the outside, the house resonates as a strong terrain feature with its singular block; the interior has its fair share of interconnected and free-flowing spaces; rendering it as a porous nature. It has been designed in such a way that the interactive spaces flow intermittently from one to another while maintaining a sense of privacy.

Picture Courtesy: PG Associates

The catalog of materials used which involve exposed Porotherm blocks, polished concrete, natural stones, and Jali screens render the house a rustic and warm outlook. Not to forget, it doubles up to make the building environmentally friendly. Using these materials in its modernity also makes for a clever contrast of the newly built structure from the old existing one. While the old one is given a makeover with white, the new structure shimmers in red, giving a sense of rawness.


The exposed brick construction used in walls provides for an uninhibited connection between the interior and exterior while also conveying a rich earthy feel to the architecture. The polished concrete on the other end serves to complement the earthy red blocks with the Jali breaking the monotony. The roofing serves as a modern interpretation of the ‘Madras terrace roofing’ which is prevalent in the region. The idea of Madras terrace has been retained but the materials are replaced with Porotherm blocks and steel sections.

Picture Courtesy: PG Associates

To maintain a pleasant microclimate; the inner garden, the Porotherm blocks for roofing, and walls are used. Having calculated openings on all 4 sides of the building maintains cross ventilation. Porotherm blocks, which by nature of the air gaps present within, provide for perfect insulation from the harsh heat of tropical weather making the interior cool.

Picture Courtesy: PG Associates

The interior of the house is dictated by simplicity and conventionality. Adorned with classical décor items, traditional furniture made from mango wood, and Jali, the ambiance is further complemented by harnessing natural lighting to create experiences and simple spaces the family can identify with and cherish.


In conclusion, The ‘Treehouse’ as its name suggests truly represents the growth and nurture of its inhabitants.


Project: Treehouse

Location: Coimbatore

Design House: PG Associates

Principal Architect: Srikrishnan

Design Team: Pandurangan, Sasikumar

Engineering: PG Associates

Text: Prashant Chavan, Noora Ismath


Gallery:


6 views

Blog

Know More

Connect With Us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • Twitter

©2020 THE DESIGN COLLECTIVE, ALL RIGHTS RESERVED

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artThe material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of The Design Collective Magazine & Studio.