Studio Saransh Designs a Vibrant and Flexible Workspace in Ahmedabad

PP Office by Studio Saransh

A vibrant and flexible workspace for an Ahmedabad based IT Company.


PP Office is the workspace of an Ahmedabad based IT company. Designed to accommodate a total staff of 80 people with no hierarchy, the office is conceptualized around the client’s requirement to make it a vibrant and flexible workspace for a largely young group of staff members.

Picture courtesy: Studio Saransh

The site is located on the top floor of a high rise building on a main road in Ahmedabad. The building is lined with large fenestration along the facade allowing ample natural light into the space, primarily from the far ends of the site.

The colour scheme of the office was specifically chosen to add a visual freshness to the space. For an office of people who are majorly engaged on computer screens, the use of colour in the elements around them, intends to generate a calm and optimistic work atmosphere.

Picture courtesy: Studio Saransh

Bearing in mind a non-hierarchical system, a maximum of the floor space is dedicated to modular workstations, designed for the office’s specific requirements. Each module comprises of 10 workstations, organised in 8 rows along the breadth of the floor space. The workstations are flanked by 2 linear passages on either sides - one for the main circulation through the office, and another along the facade, which includes storage units, phone booths, and benches along the windows.

The far ends of the site accommodate the pantry on one, and the conference room and break area on another. A sandwiched glass partition with a cut-out panel separates the secondary spaces from the primary work area, allowing more natural light to stream into the workspace. These secondary spaces have been treated with a different, more neutral palette, while the cut-out partition remains the common element of reference with the workspace.

Picture courtesy: Studio Saransh

Owing to a lack of ceiling height, the beam structure is left exposed throughout the space, consequently leading to exposed electrical conduits and other services. The ceiling height was lowered only in the passage areas to emphasize on, and define the main workspace.

An overhead lighting element is suspended from the slab over each workstation, which doubles up as a shelf. This element incorporates a light source on both its sides - to light up the desks, as well as to bounce off of the ceiling, in turn acting as the primary ambient source of light.


Project: PP Office

Location: Ahmedabad, Gujarat

Design House: Studio Saransh

Photography: Chasing Light Studio


Blog

Know More

Connect With Us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • Twitter

©2020 THE DESIGN COLLECTIVE, ALL RIGHTS RESERVED

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artThe material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of The Design Collective Magazine & Studio.