Curvilinear Partitions Enable Spaces to Flow Seamlessly for this Artistic Yet Minimalistic Office

'The Curvilinear Spine' by KAAS Design Studio

An advertising office that was driven by a client brief to resonate a contemporary workplace along creative and open lines.


Having bought an office space on the top floor of a busy yet green street, the vision of the architects was to perpetuate the offered greenery which nestled around our office space.

Picture Courtesy: KAAS Design Studio

The design has been matured in an artistic yet simplistic way thus allowing the spaces to flow gracefully into one another, yet defining each space distinctively. The design has been matured keeping a simple idea of empowering the landscape to float above the commercial interiors and drawing transparency between the lush green outdoor and indoors.

Picture Courtesy: KAAS Design Studio

A simple curvilinear S shape starts at the entrance of the office, which artistically leads a user from the indoor to the outdoors. The conference room floats like a lantern in the centre of the office, illuminating the surrounding space.


Understanding the client's requirements, the spaces were designed to not only fit the physical attributes of design, but to integrate natural elements to elevate the human experience. All of the interior spaces have been boosted with natural light which bathes into the curvilinear spine of the design.

Picture Courtesy: KAAS Design Studio

The entire office is wrapped up in shades of grey, with tint's of brighter colours in few spaces to enliven human experience. Every individual workspace is draped in a different pallet, which not only defines the change of function of the given space but also celebrates the effortless conversation of man with nature and design.


Touch of green spaces with the help of artificial turf in between act as effervescence and quickly lifts up ones, increasing work productivity.

Picture Courtesy: KAAS Design Studio

Tapping on to the southwest breeze, pivoted windows in the director’s cabin have been designed to scoop natural light and breeze. A backdrop has been created towards the rear side of the office space, which beautifully hides the services and powder rooms, without compromising on its usability and function. Few cabins have been illuminated by coloured flooring and minimalistic furniture, which suddenly elevates the space. Reinforcement bars have been used, which not only helps as table supports, but also adds sleekness to the given table sizes, making the design lighter and spacious.

Picture Courtesy: KAAS Design Studio

A varied material pallet has been dealt with, with the sole idea of bringing newness to the design, not only in terms of its spatial organisation but also its material attributes. Use of PVC panels, Du Pont Corian, industrial – epoxy flooring, metal grey open grid ceiling, artificial turf, wire cut bricks, CNC cut titanium letters, rose gold metal inlays, 8mm reinforcement bars for table supports have been used, which helped us enhance the office aesthetically.


Décor brands like the Sofa curated by Stanley, Blinds- Hunter Douglas, lights- Artemide, Office Chairs- Featherlite while other styling for the space was researched and procured from established design vendors- Studio Objectry, Studio Palasa, Purple turtles, & Gulmohar lane.


Project: ‘The Curvilinear Spine’

Location: Pune, Maharashtra

Design House: KAAS Design Studio

Design Team: Architects Arjun Shah and Komal Patel

Photograph Credit- Hemant Patil


5 views

Blog

Know More

Connect With Us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • Twitter

©2020 THE DESIGN COLLECTIVE, ALL RIGHTS RESERVED

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artThe material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of The Design Collective Magazine & Studio.