top of page

MARQ Design an Earthy Organic Store Using Porotherm Blocks and Salvaged Materials

Village Fresh by Masonry by Architects MARQ

It’s an organic products shop. The Major setback designers had was the 160sft site area which is much lesser to work in the busy street of the city.

They proposed the shop's interior design and renovation work. The client wanted to display their products by giving an emphasis to the shop from the buzzing streetscape. Since the products were based on natural herbs they wanted the outlet also to have an image of the earthy tone.


The shop was a west-facing outlet so the major setback designer had was the heat and the sunlight. They used the porotherm blocks to reduce the indoor temperature inside the volume. The appearance of the shop was made in such a way that there is a clear line of balance between built and unbuilt space. They used the scrapped pine wood that was an excerpt of cargo packaging.

Designers sorted the wood and made them match their context by integrating the planks as the sheets to make the table out of it. They had a restriction on using rolling shutters in terms of security they weren’t allowed to use rolling shutters there.


Instead, they thought of fabricating a heavy MS door with pores for ventilation and dust filtering and combined it with toughened glass to make it look bold and light. The color palette was based on the theme of emphasis on the structure and all the lighting details were based on the same color palette.

The celling was muted and the Focus lamps were used to create the contrast. The volume wanted to have that rustic look in order to create a space that doesn’t look so finished or polished. They wanted that subtleness to shift the focus on the products.


Project: Village Fresh

Location: Coimbatore

Design House: Masonry of Architects MARQ

Principal Designer: Ar. Sabarish, Ar. Tamilselvan

Photography: Sugan, Robin


Gallery:


9 views

Blog

bottom of page