This House in Bangalore Seamlessly Blends into the Serenity of its Location

Farm House by Shuonya Nava Designs

Located in the heart of Bengaluru, this house is not a farmhouse in its literal sense but rather in its essence.


This is a house for a retired couple who spent most part of their working days in the heart of Bangalore city and wanted move out of the hustle and bustle into a quiet locality.

Picture Courtesy: Shuonya Nava Designs

The residence aims to blend the serenity of the site and its surroundings with a brief that demanded simplicity and low maintenance. Internal areas feature generous ceiling heights, expansive views of the nearby area while maintaining visual privacy and naturally lit and ventilated spaces.

Picture Courtesy: Shuonya Nava Designs

The house was divided into two parts, the active part and passive part. The

active part has the absolutely essential areas like the bedrooms, kitchen and utility. We kept the master bedroom and guest room next to each other opening towards a small family room. Right next to it is the dry kitchen and the wet kitchen with the utility. This part of the house is the active part. The other extension was the bigger dining and a formal double height living which formed passive part.


These two parts are separated by a single door. The closure of this door would mean the closure of the passive part of the house. The idea here for the client was to reduce the areas that needed to be cleaned daily. They would close this for most part of the year when it’s just the two of them. They also had a requirement for handicap access to the main entry, which made us give the entry ramp on the eastern side of the main gate.

Picture Courtesy: Shuonya Nava Designs

A large court was created at the east side of the plot. This court was enveloped by the living room on one side and the dining on the other. The larger dining room and the living room open on to this same court which is tactfully tucked in to give privacy from the road in front. The upper floor balcony which is accessible from the family also overlooks this garden. A large hardscaped deck precedes the

luscious green expanse of the lawn.


The Master Bedroom has a mezzanine which doubles up as working place for the man of the house while the lady can enjoy her afternoon nap or even read a book at the lower lever, each without disturbing the other still being together in a single space. This way, the couple have visual connect between each of them, while giving them the required privacy. The master bathroom has an outdoor

shower area and also a foot spa along with the regular indoor bathroom. The walls around the outdoor shower area are cladded with yellow sandstone, which is one of the few colored gems of the entire house, where the palette is mostly muted.

Picture Courtesy: Shuonya Nava Designs

The cantilevered wooden steps take one to the first floor which has a bigger family room and a bed room. There is one cozy reading corner on the first floor with a window looking on to the front road. The large sliding doors open on to this deck which then leads one to the lawn. Louvered grill and gate gave this space enough privacy from the road. The key feature involves giving large openings which are thoughtfully placed in the double height living and the master bedroom so as to get best view of the view of the green surroundings. This

invariably integrates with the elevation treatment. The façade with just white and grey from the concrete texture as the prominent colors with bits of brown from the louvers comes across as elegant and modest, eliminating the sense of intimidation. The key was to get the right kind of concrete finish which set the tone for both the interiors and exterior of the house.

Picture Courtesy: Shuonya Nava Designs

The interior of the house features a simple palette of black, white, shades of natural wood and concrete finish. The straight and minimal lines of the massing are in line with the simple straightforward interiors. Wooden steps cantilevering from the concrete textured wall, along with the SS cables instead of the handrail in the dining area make the space feel light and spacious. The long skylight spanning over the entire stretch of the steps, adds to the lighting of the steps creating interesting patterns on the adjacent concrete finish wall. The client’s eclectic collection of old furniture that was used by the them for many years were re-polished to suit the tone of the rest of the house.

Picture Courtesy: Shuonya Nava Designs

Looking back, the project’s key hold was in understanding the client’s taste and requirement. The client’s aversion for opulence helped us to set the palette and texture for the entire house. The house is a distant retreat at the edge of the city with a civilized garden within a larger wilderness.


Project: Farm House

Location: Bengaluru

Design House: Shuonya Nava Designs

Lead Architect: Chetan G.B

Design Team: Chetan G.B, Shubha, Raj

Photography: Shamanth Patil


Gallery:


8 views

Blog

Know More

Connect With Us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • LinkedIn
  • Twitter

©2020 THE DESIGN COLLECTIVE, ALL RIGHTS RESERVED

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artThe material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of The Design Collective Magazine & Studio.