DNA Like Brick Columns Become The Star Attraction At This Office

Updated: May 15

Brick Helix by Studio Bipolar:

A project that uses DNA as a starting point for its design concept to create a bright, cheerful and organic office.


The client’s brief for the project was to design a space for its work force that endeavored to incorporate every person, whether a scientist or sales staff, in their company’s values and missions. They wanted the subject of their work, DNA, to be the starting point for the design concept.

Picture courtesy: Studio Bipolar

Designers at Studio Bipolar decided to approach the space by deconstructing it into smaller blocks. Programmatically, the space was divided into broad categories; lab rooms, executive areas, open work area, brainstorming areas, cafeteria and meetings rooms. The overall concept was to create a bright, cheerful and essentially, a ‘organic & natural’ feel to the entire space.

Picture courtesy: Studio Bipolar

The studio uses the basic building block of construction, a brick, as a metaphor for the building blocks of life. We clad the existing columns in rotating circles of brick, to resemble the helical nature of a strand of DNA. The yellow boxes left inside are functional, they are used to store sales brochures. In the conference room, we laid bricks in various ways to resemble the waves of DNA strands.

Picture courtesy: Studio Bipolar

The bulk of the workforce sits in the open seating area in the midst of the brick helix's. The labs and the main work-space are separated by a storage wall with windows. These custom made storage are made like interlocking cells coming together to form a wall. The long windows in each lab, allow some visual connectivity between the main office and private labs , and makes the space more inclusive.

In the main breakout area, we gave a curving metal track suspended, from above, winding around the columns. Sliding whiteboards are suspended from these which help in brainstorming sessions for the work force. The metal track curves into the cafeteria which acts as a deconstructed garden.

Picture courtesy: Studio Bipolar

With pine wood slats above, glass orb pendants hanging from the track, the cafeteria is a lively space for the young staff of the company to congregate for lunch. The walls on the sides are clad in grass, and serves as a wall of fame for the staffers.

The overall space is bright, colorful and youthful with pops of greenery everywhere. It’s a huge break from the run of the mill corporate offices where, the workforce is separated into cubicles from the get go. This office encourages open conversation and collaboration across teams and is playing a large role in creating a new work culture for the company and its team.


Project name: Brick Helix Project location: New Delhi, India Architect’s Firm: Studio Bipolar

Website: https://studiobipolar.in/

Instagram: https://www.instagram.com/studio_bipolar/ Lead Architects: Sanjana Mathur, Ujjwal Sagar, Sehaj Brar Photography: Suryan//Dang

Website: https://www.instagram.com/suryananddang/

Instagram: https://www.instagram.com/suryananddang/


Gallery:


Blog

Know More

Connect With Us!

Follow our social media outlets or subscribe to the weekly newsletter.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • Twitter

©2020 THE DESIGN COLLECTIVE, ALL RIGHTS RESERVED

 TDC Magazine is a digital publication and online magazine that serves as a curated, hand-picked and carefully edited assemblage of the latest in architecture, design and artThe material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of The Design Collective Magazine & Studio.